Delgine 3D Tools & Content DeleD Community Edition
Forums
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Unable to edit/move faces.

 
Post new topic   Reply to topic    DeleD Community Edition Forum Index -> DeleD Bugs
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Wolfsong73
Member


Joined: 07 Nov 2013
Posts: 12

PostPosted: Tue Nov 12, 2013 12:28 am    Post subject: Unable to edit/move faces. Reply with quote

Hello,

Not sure why this is happening, but since my most recent install of Deled3D, it's been pretty much unusable. This is unfortunate, considering I now have a working Torque exporter to use with it.

The best I can explain it is, I create an object (a cube), I select a face and, when I try to move the face (using the gizmo), it basically "freaks out".. it shoots up, then down... then up... then down.. very quickly. Sometimes, it won't move at all, then it'll do the shooting up/down thing again suddenly. It's impossible for me to maintain control over it. Same thing happens with vertices and edges.

Trying to edit from the side views seems better, but it's also harder to maintain control over objects, restricting them to a single axis, as you can using the 3D gizmo.

I'm also finding movement inside the view ports to be very slow and inconsistent, especially the 2D viewports, which barely budge at all when I try to move them around.

I uninstalled and reinstalled Deled3D, but it's still happening. This is the first time I've had this happen to me with this program.
Back to top
View user's profile Send private message
Jeroen
Site Admin


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 5322
Location: The Netherlands

PostPosted: Tue Nov 12, 2013 6:54 pm    Post subject: Reply with quote

So this didn't happen before but now is happening with your latest install? That's weird! Shocked

What happens when you try DeleD on another machine? Can you try?
_________________
Check out the gallery, our DeleD Wiki and Youtube videos!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
AWM Mars
Member


Joined: 06 Jan 2010
Posts: 1193
Location: Wilts England

PostPosted: Wed Nov 13, 2013 9:39 am    Post subject: Reply with quote

I suspect it possibly has to do with either:
Mouse driver (although unlikely), try cleaning the laser lens.
Graphics Card Driver - Update
Resolution - try zooming out a bit more when editing, sometimes, depending on the angle you are viewing the object at, as to which axis you are trying to move.
Full Window Editing - try enlarging the editing window using the Maximise button top right of the window. This gives more pixel resolution for the programme to work with.
_________________
Politeness is priceless when received, cost nothing to own or give, yet some cannot afford.

Checkout:
http://www.awm.mars.yourinside.com/
http://www.bccservices.co.uk
http://www.localtradecheck.co.uk
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Wolfsong73
Member


Joined: 07 Nov 2013
Posts: 12

PostPosted: Sat Apr 05, 2014 9:44 pm    Post subject: Reply with quote

Hi there Smile

So, I've been away a while, but decided to come back and give Deled another go. I remembered having posted this thread, so I decided to revisit it with an update.

The issue with transforming faces/objects I had when I last posted seems to be gone.

However, it seems to have been replaced with a new problem.. I can't effectively move the 2D viewports around. I hold the right mouse button down and drag and the windows basically kinda "stutter" around a bit. Sometimes they move over a few grid squares' worth, sometimes they jump farther... sometimes it hardly moves at all. It's very sporadic. After a short time, however, the viewports stop moving altogether.

Occasionally, even after holding the right mouse button down and attempting to drag, when I release the button it opens the right-click menu. So it's as though it didn't even register that I was trying to move the viewports at all.

Now, this only happens with the 2D viewports. The 3D port works beautifully, "like silk". No problems at all.

It's only the 2D ports giving me this issue.

The mouse is "clean", drivers are up to date, etc.

Any idea what might be causing this weirdness now?

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
AWM Mars
Member


Joined: 06 Jan 2010
Posts: 1193
Location: Wilts England

PostPosted: Sun Apr 06, 2014 6:34 am    Post subject: Reply with quote

If you mean 'move the viewport window', then you do this when holding down the Left mouse button, not the right, hence why you are getting a context menu opening. This is a standard Windows system feature, and nothing to do with how DeleD operates.
_________________
Politeness is priceless when received, cost nothing to own or give, yet some cannot afford.

Checkout:
http://www.awm.mars.yourinside.com/
http://www.bccservices.co.uk
http://www.localtradecheck.co.uk
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Jeroen
Site Admin


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 5322
Location: The Netherlands

PostPosted: Sun Apr 06, 2014 10:38 am    Post subject: Reply with quote

I'm assuming you want to move the content (grid and models etc) of the viewport, right? It's pretty weird that doesn't seem to work properly on your machine. Haven't heard of that particular problem before.

What happens if you try that on another machine?
_________________
Check out the gallery, our DeleD Wiki and Youtube videos!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Wolfsong73
Member


Joined: 07 Nov 2013
Posts: 12

PostPosted: Sun Apr 06, 2014 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hello,

Thank you for the replies.

Yes, I'm attempting to move the actual scene inside the 2D viewports, not the viewport windows themselves.

I did install Deled on a laptop (older Lenovo T400) and the viewports are smooth as silk.

So now I have to figure out what's making them so weird on this PC. It's so odd. They'll move a little bit, with a lot of stuttering. Then they just stop responding altogether, and if I try right-clicking to move them again, it brings up the context-menu.

3D Window is smooth as silk

Wonder if it's a video card setting. I'll go tinker around and see if I can figure it out.
Back to top
View user's profile Send private message
Wolfsong73
Member


Joined: 07 Nov 2013
Posts: 12

PostPosted: Sun Apr 06, 2014 11:44 pm    Post subject: Reply with quote

Found the culprit...

Having Vertical Sync enabled in my NVidia settings was causing it.

How weird is that? lol

Not sure if you'd want to qualify that as a 'bug' or not, but it's certainly an odd behavior. At least there's a known work-around for it in this case, though.

Anyway.. Back on track!

In case you'd like to check into it or what not, I'm running on a NVidia GeForce GTX 560Ti. The driver version is 9.18.13.3523. They're NVidia's own drivers.
Back to top
View user's profile Send private message
Jeroen
Site Admin


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 5322
Location: The Netherlands

PostPosted: Mon Apr 07, 2014 6:33 am    Post subject: Reply with quote

Good to hear you're back on track! Smile That particular NVidia setting is a weird one... haven't heard about that one before. Razz I'll consider it a minor issue as it's a rare one, I'm glad.

Might I ask what you're working on with DeleD? I'm always interested in projects where DeleD is involved. If you feel like sharing your work, feel free to create another topic for it. Smile
_________________
Check out the gallery, our DeleD Wiki and Youtube videos!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Wolfsong73
Member


Joined: 07 Nov 2013
Posts: 12

PostPosted: Mon Apr 07, 2014 11:32 am    Post subject: Reply with quote

Hey there...

Yeah, that's the first time I've ever had vertical sync be the cause of an issue. I've had anti-aliasing mess with things before, but never Vsync.

Anyhow..

As for what I'm using it for...

Well, at the moment, I'm still learning it. It's pretty different from what I'm used to using, and some of the methods of doing things will take getting used to and such. There's quirks and such that I'm still scratching my head about - which all programs have when you're still learning them, but time and experience will take care of that.

As a long-term goal, I guess you could say I intend to make it another tool in the toolbox. My main modeling program is Blender. The thing is, though, Blender is just "too much" for my purposes sometimes. There's so much interface to navigate through that has absolutely nothing to do with my needs and it just gets in the way.

I like to have something a bit more focused on a specific task. My main tool for a while now is Blender, but for a number of things, it's "too much program". There's stuff in that software that I never use and likely never will, and it really just causes clutter. I like having a tool more specifically suited to a particular job.

I've heard that Deled has really good export capabilities, and is well suited to BSP style modeling, even if you're not strictly working on BSP environments. I was going to work with TGEA, and still might in some capacity. However, I'm trying to move more toward Torque3D, as it simply is a newer engine, it's an active one, and it has a lot more support. TGEA is in a kind of Lich state - neither dead nor alive - which is unfortunate.. I think there's a lot of life still in that engine, and you can do some really great stuff with it. Unfortunately, GG lost the rights to promote/support it, so.. That's that.

As for sharing my work.. sure! Soon as I start producing things that I intend to use or that I'm otherwise happy with, I'll be sure to post some shots here.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DeleD Community Edition Forum Index -> DeleD Bugs All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum